Празници - Page 129 of 131 - OhridNews
Богојавление-Водици

19.01.11 00:07

Пред да почне со својата проповед Господ Исус Христос, во околината на Јордан проповедал Јован Крстител, кој велел:  Се приближува царството небесно, доаѓа очекуваниот Месија, и...

Свети Василиј Велики-Стара Нова Година

14.01.11 00:32

На 14 јануари православните верници го слават споменот на Свети Василиј Велики а воедно и го празнуваат почетокот на новата година по Јулијанскиот календар Свети Василиј Велики ...

Бадник, Божиќ, верувања и обичаи

06.01.11 00:01

Меѓу дванаесетте големи христијански празници Божиќ се празнува најсвечено На овој ден се празнува раѓањето на Господ Исус Христос, второто лице од Светата Троица Евангелските т...

Св. Наум Охридски-Чудотворец

05.01.11 00:06

На денешен ден се празнува споменот на Св Наум Охридски Св Наум заедно со Св Климент Охридски се ученици на славните светители Кирил и Методи По завршувањето на Моравската мисиј...

Преподобен Спиридон Чудотворец

25.12.10 00:05

На денешен ден Светата православна црква го празнува споменот на Свети Спиридон Чудотворец Епископот и чудотворец Спиридон од Кипар се занимавал со земјоделие Живеел од својот т...

Св. Никола – празнување и обичаи

19.12.10 00:05

Св Никола Мириклиски Чудотворец е важен лик во христијанската религија Потекнува од областа Мира во Ликија Роден е кон крајот на ИИИ век, учествувал на Првиот вселенски собор во...

Преподобен Нектариј Битолски

18.12.10 00:05

Преподобниот Нектариј Битолски е роден во Битола од побожни родители Крстено име му е Никола Живеел во време кога Турците ги освојувале овие простори Мајка му еднаш кога работел...

Свети апостол Андреј Првоповикан

13.12.10 00:05

Првиот Христов апостол Св апостол Андреј наречен Првоповикан има значајно место во  христијанската религија и во народниот живот, иако со неговото име и неговиот ден се поврзани...

Свети Климент Охридски Чудотворец

08.12.10 00:01

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја, со делата си се издигнал, преблажене, кон божествен и блажен живот Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон Т...

Света Великомаченица Катерина

07.12.10 00:05

Житието раскажува дека светата великомаченица Катерина потекнува од градот Александрија, од царско семејство Живеела кон крајот на третиот и почетокот на четвртиот век Мајка и б...

Dr Batkoski pod artikli