Култура - Page 183 of 187 - OhridNews
„Само сонцето е постаро од Македонија“

06.04.07 08:46

Промоцијата на најновото поетско дело „По Учение Македонскому“ од Мирко Томовски, роднокраен автор, помина во знакот на  презентирање мотиви, факти и критики –  низ поезиј...

Велики Петок

06.04.07 01:03

Велики Петок или уште се нарекува и Распет Петок е денот кога Исус бил Фатен, мачен и распнат на крстот На Велипеток Исус бил осуден,мачен, на  грбот му ставиле голем дрвен крст...

Велики Четврток

05.04.07 09:13

Последната недела од Велигденските пости, што значи неделата пред Велигден се вика Велика недела или Страстна недела Сите денови од оваа недела се викаат Велики затоа што во ова...

Велика Недела

02.04.07 08:07

Последната недела од Велигденските пости, што значи неделата пред Велигден, се вика и Велика и Страсна недела, а народот ја вика и Глува недела Сите денови од оваа недела се вик...

Денеска е Цветници

01.04.07 12:22

Празникот Цветници секогаш се слави во неделата пред Велигден, затоа што тоа е денот кога го доживуваме Христовото славно влегување во Ерусалим, градот во кој по неколку дена Хр...

Свети 40 Маченици во Севастија -Младенци

22.03.07 09:26

Празникот на пролетта 22 март, младите го празнуваат како свој ден, ден на младоста, љубовта и убавината Истиот ден Светата Православна црква го празнува споменот на 40 војници ...

Промовирана книгата „Полово образование“

16.03.07 14:47

„Со задоволство ја започнувам пошироката промоција на мојата најнова книга (учебник) токму од Охрид, затоа што тоа мој град“ – изјави професорот д-р Миле Д Миќуновиќ пред ...

Промоција на дело на Миќуновиќ

16.03.07 08:38

Во НУ библиотека “Григор Прличев“, денеска беше претставено најновото научно дело  на родокрајниот автор, д-р Миле Д Миќуновиќ,  “Полово образование“ Книгата всушност на научна ...

Света преподобна маченица Евдокија – Летник

14.03.07 02:33

На денешен ден (први март по стариот календар), Светата православна црква го празнува споменот на  Светата преподобна маченица Евдокија – родена во феникискиот град Илиопо...

Suspicious face – аплаузи за драмското студио

09.03.07 15:30

Секоја сличност е – намерна! Вака може да се опише во една реченица пристапот и начинот на кој младите актери од драмското студио, во саботата навечер, го „видоа“ и играа ...

Dr Batkoski pod artikli