Култура - Page 182 of 187 - OhridNews
Поетско матине

23.05.07 09:18

По повод 24 Мај празникот на Светите Кирил и Методиј, женскиот центар“Бисера“ денеска организира поетско матине На вој културен настан ќе настапат повеќе вљубеници во пишаниот з...

Денеска е Св. Јован Богослов

21.05.07 07:52

Најмладиот од дванаесетте Христови апостоли и еден од четворицата евангелисти, Јован, е наречен апостол на љубовта Роден е во Витсаида на брегот на Галилејското Езеро и е помлад...

Денеска е Вознесение Христово – Спасовден

17.05.07 00:11

Празникот на Христовото вознесение- Спасовден се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток 40 дена по воскреснувањето Исус Христос им се јавувал на своите ученици и г...

Свети пророк Еремија

14.05.07 01:15

Светиот пророк Еремија живеел шест века пред Исус Христос Роден е во малото село Анатот во близината на Ерусалим Уште како дете го слушнал гласот на Бога кој му одредил да биде ...

Св. великомаченик Георгиј Победоносец – Ѓурѓовден.

06.05.07 01:47

Празникот на Св великомаченик Георгиј Победоносец – Ѓурѓовден, се празнува на 6 мај според новиот, односно на 23 април според стариот календар Тој се смета за најголем про...

23 Април- Светски ден на книгата

23.04.07 08:42

Историјата на човештвото без книгата и напишаниот збор, што како љубов се пренесувал низ вековите, ќе личеше на пустина Патот меѓу осамата, во која се пишуваат книгите, и колект...

Охридскиот хор настапи во Бугарија

19.04.07 08:39

Група младинци од Охрид, во рамките на градскиот хор  на 14042007 настапи  во Благоевград, Бугарија на Меѓународната средба на младински хорови  која се одржа од 13-15 04 2007 г...

“Христијански храмови и свети места во Охридско“

09.04.07 10:38

Најновата книга  на Гоце Ангеличин – Жура “Христијански храмови и свети места во Охридско“ беше промовирана за Велигденските празници Во книгата се опфатени сите култни ме...

Воскресение Христово – Велигден – најголем христијански празник

07.04.07 11:02

Велигден е најголемиот христијански празник, Празник на победатата над смртта Ден кога Исус Христос ја докажал својата божествена моќ и воскреснал од мртвите Веста за христовото...

Свето Благовештение – Благовец

07.04.07 00:23

Празникот Свето Благовештение се вбројува во постојаните празници и секогаш е на 7 април Меѓу народот повеќе е познат како Благовец, Благоец и се смета за тежок празник поради ш...

Dr Batkoski pod artikli