Колумни - Page 54 of 60 - OhridNews
Колумна: ЛЕТ НАД КУКАВИЧКОТО ГНЕЗДО

31.03.08 00:02

Иако долго време се сомневав дека она што го пишувам воопшто некогаш ќе допре до некого, сепак е пожелно да кажам дека по неколкуте последни теми имаше некои реакции (на меилот ...

Есеј: Идејата за универзално општество на Александар Македонски 6

30.03.08 11:00

Кариерата на Александар е една од пресвртните точки во човековата историја Тој ја создал монархиситичката идеја за Западот Ниеден владетел не успеал во правењето на респектабилн...

Есеј : Идејата за универзално општество на Александар Македонски 5 дел

23.03.08 02:17

Александар покрај обичаите ја прифаќал и облеката на другите народи Плутарх споменал дека Александар ја преферирал персиската облека бидејќи била поедноставна Ерастотен, пак, за...

Колумна: Охрид – Културен центар или Шабанска провинциска турбо-фолк паланка

22.03.08 01:25

Доаѓа лето, а јас веќе неколку години со ред, кога ќе дојде лето, се мислам како и каде да заминам, што подалеку од Охрид На прв поглед, изгледам како будала пишувајќи и мислејќ...

Есеј : Идејата за универзално општество на Александар Македонски 4 дел

16.03.08 00:50

Александар вовел и реформи во армијата Покрај наемничките, платенички војски составени од припадници на други народи, тој почнал да регрутира и доброволци, не само како војници ...

Есеј : Идејата за универзално општество на Александар Македонски 3 дел

09.03.08 11:41

Во прилог на  идејата ма Александар Велики за мешање и обединување на народите била и големата свадба одржана пролетта 324 гпне во Суза кога во еден ден биле венчани околу 10 00...

Колумна: ХЕРОЈ

06.03.08 02:03

Зошто гемиџиите не можат да функционираат денес Затоа што власта ќе ги уапси со образложение дека ни го нарушуваат имиџот на мирна и демократска република ! Пред 100 години, ге...

Колумна: КИТКА ЕВРОПСКА

05.03.08 01:17

„Свирете ми џааалгииииии…„, маче дај уш еден комплет, литар „Периер“ со два литри „Дом перињон“! Да душо ќе мешам Од радост ми се смеша во умов…па викат„ свирете ми ...

Колумна: Судбина

27.02.08 00:36

Како мало дете, воопшто не го разбирав зборот “Судбина” и какво е неговото значење Пораснав без грижа и не ни помислував дека кога ќе пораснам, ќе се замарам со тоа значење Еден...

Колумна: МАКЕДОНЧЕНО МИ ОЈДЕ ЈАБАНА

25.02.08 00:50

Љубам секој ден да си прошетам низ бавча Многу си ја сакам Си имам све посадено: компирче, кромиче, празе, патлиџанче, македонче…Шо не Ама македончево посебно ми прајт ќеј...

Dr Batkoski pod artikli