Македонија - Page 40 of 40 - OhridNews
Велики Петок

06.04.07 01:03

Велики Петок или уште се нарекува и Распет Петок е денот кога Исус бил Фатен, мачен и распнат на крстот На Велипеток Исус бил осуден,мачен, на  грбот му ставиле голем дрвен крст...

Велика Недела

02.04.07 08:07

Последната недела од Велигденските пости, што значи неделата пред Велигден, се вика и Велика и Страсна недела, а народот ја вика и Глува недела Сите денови од оваа недела се вик...

Денеска е Цветници

01.04.07 12:22

Празникот Цветници секогаш се слави во неделата пред Велигден, затоа што тоа е денот кога го доживуваме Христовото славно влегување во Ерусалим, градот во кој по неколку дена Хр...

Свети 40 Маченици во Севастија -Младенци

22.03.07 09:26

Празникот на пролетта 22 март, младите го празнуваат како свој ден, ден на младоста, љубовта и убавината Истиот ден Светата Православна црква го празнува споменот на 40 војници ...

Велики Поклади – Прочка

18.02.07 03:34

Празникот Прочка, или Велики Поклади, меѓу народот познат и како Проштени Поклади, спаѓа во најголемите христијански празници, според некои веднаш по Божик и Велигден Со Прочка ...

Сретение Господово

15.02.07 09:14

Празникот Сретение е еден од 12-те големи црковни празници, заедно со Рождество, Богојавление, Воскресение, и како и тие, има длабока спасителна смисла Реалниот настан врз кој с...

Вевчани 2007. „Правилниот“ карневал!

14.01.07 17:43

Двата дена во кои „се` е дозволено“ изминаа Вевчанци на 13-ти и 14-ти Јануари секоја година ја слават, по нивно  – „правилната“ Нова година А славјето е пресликано во КАРН...

Вевчани „держава“

13.01.07 16:19

Отворениот вевчански театар и оваа година на оригинален и сатиричен  начин го прикажа нашето секојдневие Маскираните групи од долна и горна маала го започнаа карневалското дефил...

Изложба Охридските ангели на Драган Спасески-Охридски во Скопје

09.12.06 14:09

Во клубот Филозоф во Скопје АЗ БУ КИ, на 8-ми декември беше отворена изложба на дела “Охридските ангели“ од уметникот Драган Спасески-Охридски Проектот од оваа поставка опфаќа е...

Dr Batkoski pod artikli