Македонија - Page 7 of 40 - OhridNews
Ќе се формира Центар за книга

22.12.14 18:00

Со цел поттикнување на развојот на издавачката дејност во Република Македонија, Министерството за култура почнувајќи од 1 јануари 2015 година ќе основа посебна организациска еди...

Почина поетот Игор Исаковски

16.12.14 12:20

Почина Игор Исаковски (44), еден од најеминентните македонски поети, преведувачи и издавачи, jaвува „Макфакс“ Исаковски е основач и директор на културната установа „Блесок“, кад...

Ќе се финансираат проекти од областа на креативните индустрии

01.11.14 13:45

Министерството за култура, во согласност со Националната стратегија за развој на културата за за остварување на националниот интерес во културата, во 2015 година ќе поддржи прое...

Мултиетнички детски фестивал во Струга

29.10.14 13:25

Во петок на 31-ви октомври 2014 година во организација на Центарот за култура ,,Браќа Миладиновци”, во Струга ќе се одржи шестото издание на Мултиетничкиот детски фестивал...

Ќе се врши откуп на самостојно реализирани публикации

18.10.14 15:00

Министерството за култура ќе врши откуп на самостојно реализирани публикации-први изданија, во согласност со Националната стратегија за развој на културата за периодот 2013-2017...

Поддршка за стручно усовршување на талентирани уметници и дефицитарни стручни кадри

03.10.14 08:30

Министерството за култура ќе обезбеди средства во еднократен износ од Буџетот на Република Македонија за поддршка на стручно усовршување на талентирани уметници и дефицитарни ст...

„Ракувања“ – книжевна работилница на писателите во Струга

27.09.14 11:02

Почит, толеранција, соработка и хуманост, e мотото на книжевната работилница „Ракувања“ на Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) што вчера започна во Струга   Учесници на ...

Во Струга поетско читање на Кисјов и Мифсуд

18.09.14 17:20

На 23-ти септември од 20 часот, во Спомен-домот на браќата Миладиновци ќе се одржи поетско читање на авторите Роман Кисјов од Бугарија и Имануел Мифсуд од Малта Настанот се реал...

Изложба на Владимир Младеноски

04.09.14 16:49

Во сабота во фоајето на Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ ќе биде отворена изложба од уметникот Владимир Младеноски Почетокот е од 20:00 часот OhridNews...

Во Струга промоција на „Нова приказна“ од Мерсиха Исмајлоска

02.09.14 17:29

На 11-ти септември во Спомен-домот на браќата Миладиновци во Струга, ќе биде промовирана новата книга „Нова приказна“ на писателката Мерсиха Исмалјоска Претходно, струшката писа...

Dr Batkoski pod artikli