Македонија - Page 5 of 41 - OhridNews
Отворен фестивалот на народна култура „Пображење“ во Вевчани

18.08.16 23:27

На големата сцена во спортското игралиште во Вевчани, синоќа, по шести пат се отвори фестивалот за народна култура „Пображење“ Вевчани Фестивалот за отворен го прогласи Ивона Та...

Одлична атмосфера на вториот ден од фестивалот „ДримON“

30.07.16 09:46

Пронаоѓање на самиот себе си преку внатрешната номадизација, чувството на истоштеност во матичниот културен простор, миграција од нултистепен, културната миграција како носител ...

Околу 60 автори ќе бидат дел од овогодинешните „Струшки книжевни средби“

07.07.16 08:30

Околу 60 автори од земјава и странство ќе бидат дел од меѓународната манифестација „Струшки книжевни средби“ кој од денеска до 9 јули 2016 година ќе се одржува во Струга, Охрид ...

Видео: Отворена 7-та ликовна колонија „Вевчански видувања“

26.06.16 00:30

Дваесет и пет еминентни ликовни уметници од седум странски држави и земјава, ќе земат учество на 7-та Меѓународната ликовна колонија „Вевчански видувања“, која синоќа беше свече...

Ќе се одбележат 155 години од Зборникот на Браќата Миладиновци

22.06.16 11:05

Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ од Струга, по повод патрониот празник на установата, утре на 23-ти јуни во 18 часот ќе организира пригодна свеченост за одбележување на ј...

„Струшки книжевни средби“ во знакот на 155 години од издавање на Зборникот на Миладиновци

11.06.16 09:05

Околу 60 автори од земјава и странство ќе учествуваат на меѓународната манифестација „Струшки книжевни средби“ што од 7 до 9 јули ќе се одржува во Струга, Охрид и Вевчани Година...

Ќе се финансираат проекти во рамки на Програмата за партиципација на УНЕСКО за 2016 – 2017 година

26.05.16 09:05

Националната комисија  за УНЕСКО при Министерството за култура на Република Македонија известува дека е упатен повик до државите членки да поднесат предлог проекти во рамките на...

Инфоден и работилница за програмата „Креативна Европа“

24.05.16 19:45

Министерството за култура на Република Македонија во соработка со Канцеларијата на „Креативна Европа – Култура“ на Кралството Белгија, утре на 25-ти мај 2016 година со поч...

Литературен омаж за Незлобински и промоција на збирката раскази „Николај (фикција.вода.вистина)“

18.05.16 09:00

Во спомен домот на Браќа Миладиновци во Струга денеска со почеток во 19 часот ќе се одржи литературен омаж на Никола и Софија Незлобински и промоција на збирката раскази „Никола...

Ристо Лазаров на поетски фестивал во Романија

15.05.16 07:00

На лична покана македонскиот поет Ристо Лазаров учествува на меѓународниот поетски фестивал што до денеска се одржува во романскиот град Крајова, во чест на романскиот поетски в...

Dr Batkoski pod artikli
МИА Банер