Култура - Page 3 of 203 - OhridNews
Фотографии од градот Охрид од авторот Фулон во Охридскиот архив

06.10.21 15:44

Презентацијата на одредени фотографии од градот Охрид од авторот Ги Фулон во Охридскиот архив „Ги Фулон сам на мотор тргнува од Франција за Балканот во далечната 1954 година, а ...

Нови изданија од старите, добри лектири во НУ Библиотека Охрид

06.10.21 11:48

И оваа среда НУ Библиотека презентира нови изданија од старите, добри лектири со кои растеа генерации деца, а и денес дел од овие изданија се вклучени во образовниот процес и се...

Претставата „КРИК ЗА ЉУБОВ“ на репертоарот на охридскиот театар во петок

04.10.21 14:30

Одложената театарска претстава „КРИК ЗА ЉУБОВ“ од Жозиен Баласко во режија Љупчо Ѓоргиевски ќе биде изведена во петок 08102021 година, во голема сала во Центарот за култура со п...

Утре премиерно издание на претставата „Дух“ пред охридската публика

01.10.21 14:19

Утре премиерно издание на претставата „Дух“ од Дејан Дукоски пред охридската публика Режисерот на претставата, Сашо Миленковски, вели дека имале дупли проби секој ден, а дека ек...

Нови наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

29.09.21 15:43

Нов наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид Љубителите на пишаниот збор можат да ги најдат романите „Чиракот“ од Тес Геритсен, „Сите стравови на светот“ од Алкес Финле...

Премиера на претставата „Дух“ во охридскиот театар

29.09.21 14:05

Премиерно претставата „Дух“ од Дејан Дукоски пред охридската публика ќе биде одиграна во сабота на 0210, со почеток во 20:00 часот во мала сала Претставата е во режија на Сашо М...

Охрид пред 173 години низ очите, перото и четката на Едвард Лир

25.09.21 11:28

Со звуците на гитарата вчера вечер во музејот „Робевци“ во Охрид беше отворена изложба на тема „Македонија низ очите, перото и четката на Едвард Лир (17-24 септември 1848)”...

Романот „Љубовта е ѕвезден сјај“ од Љубица Петреска – Чифлигароска достапен за љубителите на пишаниот збор во Охрид

24.09.21 14:13

Деновиве од печат излезе романот „Љубовта е ѕвезден сјај“ од Љубица Петреска – Чифлигароска, а во издание на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид Мојот најнов роман „Љубовта ...

Филмот „Моето езеро“ од петок на репертоарот на Центар за култура „Браќа Миладиновци“

23.09.21 11:31

Од 25092021 (сабота), до 01102021 (петок), со почеток во 2000 часот, во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“  во Струга, ќе се прикажува играниот филм „Моето Езеро“ Режисер и...

Се одржа 45. Струшка музичка есен

20.09.21 17:17

Во Струга се одржа 45 Струшка музичка есен во органзиација на Сојуз на композиторите на Македонија Аналитичкиот пристап кон состојбите и перспективите во македонската музичка ку...

Dr Batkoski pod artikli